Historik

Svedala Volleybollklubb startades 1985 av gymnastikläraren Kicki Kruse-Lindgren och ett gäng entusiastiska högstadieelever. Det började som en ren tjejklubb. Tjejerna fick själva ta hand om allt det praktiska, såsom styrelsearbete, tränarsysslor med mera men Kicki fanns hela tiden i bakgrunden för att stötta. Några av tjejerna fortsatte att vara aktiva i föreningen. Då hade klubben ett 30-tal medlemmar och tävlingsspelet startade hösten 1986 med fem lag i ungdomsserien. Idag består klubben av två damlag, ett i elitserien och ett i division I samt en massa lag för Flickor/Pojkar i de nya s.k. ”Level-systemet” som tar omhand ungdomar under 15 år, ungdomslag mellan 16-20 år och bland de yngsta spelarna där den mer lekfulla formen kidsvolley utövas.

Hösten 1987 fick klubben förstärkning genom att KFUM Malmös herrtränare Anders Wallin flyttade över till klubben och startade flickorna i seriespel, division 4. Anders tränade laget i sex år och under den tiden avancerade laget upp till division 2. När grannklubben Bara GIF:s volleybollsektion lades ner 1993, fick klubben fler nyförvärv, bl a Thomas Andersson som blev ny tränare för A-laget.

1995 tog förstalaget steget upp i division 1 och hade efter en sjundeplats första året och en femteplats år två etablerat sig som ett stabilt lag i division 1. Från och med säsongen 97-98 lämnade Thomas ansvaret för laget till Ulf Lindberg, ett inom volleybollkretsar välkänt namn. Laget satsade med full fart framåt för att så småningom kunna blanda sig i striden om en plats i kvalet till Elitserien. Säsongen 97/98 vann laget div 1 Södra och kvalade till Elitserien men förlorade mot Duveholm (dåvarande volleybollgymnasiet).

Säsongen 98/99 vann de återigen div 1 Södra men tackade nej till kval av ekonomiska skäl. Säsongen 99/00 vann Svedala div 1 Södra för tredje året i rad, kvalade mot Linde i första omgången och vann lätt båda matcherna. I andra kvalomgången mötte de Norsjö. Efter vinst hemma med 3-0 behövde de bara ta set på bortaplan. De förlorade matchen men vann 2 set. Detta innebar att Svedala för första gången spelade i högsta serien, Elitserien.

Säsongen 00/01 blev ett tungt men lärorikt år som nykomlingar i Elitserien. Säsongen slutade med en niondeplats och kval. Här mötte man Veddige och Ålleberg (Volleybollgymnasiet). Svedala vann alla kvalmatcherna och höll sig därför kvar i elitserien ytterligare ett år.

Säsongen 01/02 blev en bättre säsong än den första i Elitserien. En derbyvinst mot Engelholm var en av höjdpunkterna. Laget slutade på åttonde plats i serien och var därför klara för kvartsfinal. I den matchen fick de möta dåvarande mångfaldiga svenska mästarna, Örebro.  Svedala gjorde två bra matcher men förlorade ändå med 1-3 och 1-3. Efter säsongens slut valde en del av spelarna att söka sig till andra klubbar och några lade skorna på hyllan. Laget och klubben drog sig ur Elitserien och började om i div 1 med ett helt nytt lag. Dock dröjde det inte många år innan det återigen blev dags att kvala in till elitserien och sedan säsongen 08/09 spelar Svedalas damer i den högsta serien.

Vårt damlag B har spelat i division 3 sedan 1994. Laget fick ny tränare 1995 då Mats Olsson tog över laget efter Anders Wallin. Till säsongen 98/99 tog en av klubbens verkliga eldsjälar över tränarsysslan i laget, nämligen Lennie Sverin och säsongen 00/01 var Mats Olsson åter tillbaka. Säsongen 01/02 lyckades B-laget gå obesegrat igenom serien och tog därav en plats i Div 2. Säsongen 07/08 och 08/09 tränades laget av My Petersson, ”gammal” spelare i klubben som utbildat sig på volleybollgymnasiet i Falköping. Laget drevs vidare med hjälp av Eva Jönsson som lagledare och Lennie Sverin som tränare.

Tredje damlaget startade till säsongen 97/ 98 och tränades av Anders Wallin. Detta lag var klubbens sluss in i hetluften för de yngre spelarna. Till säsongen 02/03 var vi p.g.a. spelarbrist tvungna att lägga ner vårt C-lag men året därpå återupptog Anders seriespel med ett C-lag som sedan säsongen 07/08 spelar i div 3. Sedan säsongen 2010/2011 har laget dock upphört och verksamheten riktas istället in på ungdomssidan med regelbundet spel i av SkVBF arrangerade tävlingar i huvudsak.

Första året 1995 som herrlaget ställde upp i seriespel vanns division 4. 1996 i division 3 slutade med en andraplats och därmed kvalplats till division 2. I detta kval besegrades TV-75 med 2-0 i matcher. Debutåret 97/98 i div 2 slutade med en 3:e plats med mersmak. Säsongen 98/99 slutade laget näst sist i serien och flyttades ner till div 3. Säsongen 99/00 var lagets sista i klubben. Med ett fåtal ungdomar och några seniorspelare gjordes det ett försök att spela i div 3 säsongen 01/02. Tyvärr så var intresset på herrsidan lågt och laget lades återigen ned.

Klubbens förhoppning har sedan dess varit att kunna locka tillräckligt många pojkar i 10-12 års åldern för att starta upp ett nytt ungdomslag på pojksidan. Förhoppningen infriades för några år sedan när Annette Lindberg lyckades få igång verksamheten även på pojksidan. Killarna hade några riktigt framgångsrika år, med ett par silvermedaljer vid ungdoms-SM och även flera lyckade säsonger på seniorsidan med serieseger div I södra som krona på verket. P.g.a. att flera spelare flyttade från regionen så tvingades tyvärr herrlaget upplösas efter den goda säsongen (2012/2013) och klubben får åter försöka attrahera nya unga killar för att återuppbygga denna verksamhet .

Våra ungdomslag som är stommen i verksamheten har varit mycket framgångsrika under klubbens historia. Det har exempelvis blivit många fina medaljer på SM för både för killarna och tjejerna på ungdomssidan. År 2009 blev det guld för F 17 och brons för F 19,  år 2010 F 17 guld, F 19 guld och F 21 silver samt silver i Ungdomens Grand Prix (UGP)  (F-91-92) och år 2011 blev det SM-guld för F19, UGP-guld (F92-93) och SM-guld för F21. Vi har alltid varit måna om vår ungdomsverksamhet och kommer att satsa mycket kraft på att bygga en bra ungdomsverksamhet kommande säsonger.

Framgångarna har fortsatt, klubbens aktiva har tagit ärofyllda placeringar i olika klasser i ungdoms- SM, senaste säsongen 2014/2015 erövrades silvermedaljer både i klassen FU21 (Junior-SM) och i FU19, vilket bådar gott för framtiden.

I dagsläget har klubben ca 150 aktiva medlemmar. De seriespelande lagen återfinns fortsatt i den svenska eliten med A-lagets spel i Damernas Elitserie som säsongen 2015/2016 kompletteras med den nyligen bildade ”Öresund liga” där f.n. tre svenska och tre danska lag gör upp om titeln under säsongen. Dessutom har klubben ett damlag (B) som spelar i den för säsongen nya Division I Södra, vilken är rikets näst högsta serie.

Nya Aggarpshallen är från och med säsongen 2018/2019 lagens hemmaarena och alla hälsas välkomna att heja fram våra duktiga lag under säsongens gång.