Volleybollregler

Spelets idé
Volleyboll är ett lagspel, där lagen skiljs åt av ett nät. Spelet går ut att slå ner bollen på motståndarens planhalva. Det lag som lyckas med det vinner bollen. Spelets sätts igång genom att det lag som vann den senaste bollen servar. Lagen har sedan tre slag på sig för att slå bollen över nätet. Volleyboll spelas med händerna, men man får ta bollen med alla delar av kroppen.

Regler
Varje lag består normalt sett av sex spelare. I vissa spelformer förekommer färre spelare. Bollen skall slås med ett kort tillslag.
De vanligaste slagen är:
Serve: tillslag bakom baslinjen för att sätta igång spelet
Bagger: för servemottagning och räddning av bollen
Pass: för att förbereda anfall
Smash: för att slå ner bollen på motståndarens planhalva
Block: för att hindra smashen att gå över nätet

Det lag som vinner bollen erhåller rätten att serva. Om serverätten går över roterar laget som vann bollen och spelaren som står på tur går för att serva. Endast framlinjespelarna får blockera bollen och anfalla i anfallsområdet, inom 3 meter från nät..
Poängräkning
Poängräkningen varierar mellan olika spelformer, grundregeln är att det lag som vinner bollen får en poäng. Det lag som först vinner 25 poäng vinner setet. En match spelas tills ett lag vunnit tre set. Skiljeset vid ställningen 2-2 spelas till 15. Man måste vinna med två bollar.

Läs en komplett beskrivning på SVBF’s hemsida