SM semifinal dags

elit61

På Lördag är det dags för SM semifinal 1 för elitlaget när man på bortaplan tar sig an Örebro Volley. Det är tvåorna,Örebro, och treorna, Svedala , från grundserien som drabbar samman. Det skiljde endast en poäng lagen emellan i serien och det innebär att tvåorna Örebro har fördelen av en eventuellt femte och avgörande match på hemmaplan. Svedala har genom elitseriens uppdelning i två derbygrupper där man möter lagen två extra gånger haft en något tuffare matchning under serien, tre av fyra semifinal lag kommer från den södra derbygruppen.

Örebro är historiskt ett av Sveriges ledande damlag men man har haft en tyngre period under 5-6 år då man bland annat fått kvala för att stanna kvar i elitserien trots att man på pappret haft ganska bra spelartrupper. Denna säsong har Örebro elitseriens mest rutinerade lag med en medelålder på 25-26 år jämfört med Svedalas unga 22,5 år.  Örebro besegrade Sollentuna i tre raka matcher i kvartsfinalspelet . Två relativt säkra 3-0 segrar  och en mycket jämn 3-2 seger på hemmaplan gav semifinalplatsen. Örebro är traditionellt starka på hemmaplan i det stora Idrotthuset och i år har man också lyckats locka en del publik så att hallen inte är helt öde och tyst som varit fallet under de lite mindre framgångsrika åren. I kvartsfinalspelet har det varit framför allt isländska Jona Vigfusdottir som lett laget poängmässigt.

Svedala besegrade Gislaved i tre raka matcher i sin kvartsfinalserie och har nu haft en och en halv vecka matchledigt. Laget har tränat på bra under matchuppehållet och ser fram mot att semifinalerna äntligen ska starta. Trots att säsongen lider mot sitt slut så utvecklas laget fortsatt . Denna säsongen är så här långt klubbens nästa bästa i historien men elitlaget känner sig långt ifrån ”färdiga” utan siktar ännu högre med början på Lördag.

Svedala och Örebro har mötts tre gånger denna säsong och Svedala har vunnit två av dessa möten. Örebro vann dock det senaste mötet på sin hemmaplan med 3-1.

Semifinalserien kommer att bli tuff med två lag som väldigt gärna vill nå fram till en SM final.