Superfint silver till F17 laget i Göteborg i Öppna Svenska Mästerskapen!

Det blev en fantastisk resa till Göteborg med mycket glädje, skratt och skön sång som förgyllde helgen som var! Att allt kröntes med ett super duper fint silver i konkurrensen mot 33 andra lag från hela Sverige, lag från t.ex. Umeå, Vännäs, Stockholm, Örebro, Jönköping, Göteborg, Falkenberg, Gislaved, Lund och Malmö.

Svedala Volley U17 Silver i ÖSM Göteborg 2015
Svedala Volley U17 med sina silvermedaljer!

Det är en jättestor framgång för laget och då inte minst att alla kan spela minst 1 till 3 år till i åldersklassen U17! Och för att laget som endast tränat ihop ”på riktigt” under några intensiva veckor har träningsviljan och törsten att lära sig mer hela tiden varit en av dem stora framgångs orsakerna. Det andra är att de äldre vill lära ut till de yngre och de yngre i sin tur visat att de verkligen vill lära sig.

Som tränare så är man såklart glad för framgången med silvret, men det som jag glädjer mig mest av är att alla i laget har antagit utmaningen, lärt sig väldigt mycket, växt som personer och haft väldigt kul ihop!

Vi började med att möta Sollentuna och efter en trevande start för vår del, osäkert och nästan lite ängsligt! Men efter att domaren upptäckte ett rotationsfel i Sollentuna, som gjorde att de blev av med sina poäng, växte tjejerna och ett säkrare Svedalalag vann matchen klart med 2-0 (25-7, 25-7) och glädjen var stor! Första vinsten var säkrad och vi var halvvägs mot våra mål med turneringen, Se, lära och ha kul, men även inte komma sist och vinna två matcher hade vi som mål. Bästa spelare i Svedala blev Sofia Broms.

Andra matchen var mot ett välspelande Veddige som vi faktiskt hade chans på men några felbeslut och misstag, som vi blev stressade till av Veddige, och en motståndare som var bättre än oss i att rädda boll och anfalla tillbaka, så kunde vi inte hålla uppe vårt spel utan fick se oss besegrade med 2-0 (25-22, 25-21) Ett Veddige som sen även vann gruppen! Bästa spelare i Svedala blev Olga Thulin.

Dags för match nummer tre och vinst där och vi skulle vara klara för åttondelsfinal som grupp tvåa, motståndet stod Kungälv för och de hade i sin tur pressad Veddige till en jämn 3 setare, där Veddige vann med 2-1 (19-25, 25-23, 15-6). Vi började starkt och jag tyckte att vi behärska matchen från början till slut även om matchen blev jämnare i slutet, stark vinst med 2-0 (25-13, 25-22) och vårt mål att inte komma sist och vinna två matcher var redan klara! Vi kunde nu bli som sämst sextonde lag! Glädjen var stor och jag tror att spelarna så smått började inse att de faktiskt börjar behärskar detta med 6manna volleyboll. Bästa spelare i Svedala blev Louise Olsson.

Sista matchen för lördagen och som alltid den viktigaste, vinst och mycket tjo och tjim och en kvartsfinalplats säkrad, förlust och ledsna spelare med deras drömmar om medaljer var helt borta. Att prestera under press, framförallt från sig själv är aldrig lätt, laget och jag har ingen press alls på någon mer än att man ska försöka och vara en del av laget hela vägen.

Som motståndare stod Falköping som hade vunnit sin grupp. Det blev en jämn tillställning där vi i mina ögon var lite mer taktiska, och hade mer energi på slutet, tog därför rätt beslut och framförallt kunde utföra dem, vi vann med 2-0 (25-18, 25-21) och om glädjen var stor efter vinsten över Kungälv så var det riktigt härligt nu! Vi var i kvartsfinal, topp 8, för laget som inte ens hade fått spela poolfinal, för vi klara inte av att ta en av 6 platser i Skånekvalet. Bästa spelare i Svedala blev Michelle Andersson.

Söndagen började lite kaos aktigt, då vi först skulle spela kl:10:00 som kl:07:05 ändrades till 08.00 och som till slut blev 08.25, anledningen var fel i spelprogrammet, och snabb uppväckning, frukost, städning, körde vi till hallen och var där 08:15, vi försökte få matchstart till 08:30 men blev mest hotade med WO.. som om vi var orsaken till felet.. det blev jämn match mot Lund, men när det väl gällde så var vi det bästa laget, ville mest och tog chanserna som vi fick. Ett först set som båda lagen ledde men på slutet gled vi förbi och tog det med 25-23, andra set var det ingen rolig början för vår del utan 9-17 till Lund kommer jag ihåg, men sakta men säkert började vi hitta tillbaka och upphämtningen var stark men räckte inte hela vägen, setet slutade 22-25. I tredjeset så kastade vi både kedjan och ankart, släppte handbromsen, hade solen i ryggen och pekade vart det blåskåpet skulle stå, 15-7 och vi dominera totalt i avgörandet set, och en mycket skön hoppa i ring av glädje stod Svedala tjejerna för! Under föresättningarna så var detta en av våra bästa matcher (vi var bara 10min i hallen innan matchstart) och en mycket starkt insats av tjejerna! Bästa spelare i Svedala blev Vilma Ludvigsson.

Semifinal och en chans på finalplatsen och två på medaljerna, motståndet stod Gislaveds 99:or för, en tuff match och vad jag trodde skulle vara vår svåraste motståndare för hela helgen. Ett Gislaved som hade slagit ut bland annat Veddige i sin kvart.

Nu slutade inte denna match med förlust utan tjejerna med framförallt Julia Ludvigsson och Olga Thulin tog ett jättestort ansvar tillsammans med Louise ”baggernisse” Olsson, gjorde att vi kunde resa oss efter första set, förlusten med 18-25 där, men med flera behärskad och bra anfall och säker bagger kunde vi vinna andra med 25-21. I tredje och avgörande set blev en kamp där båda lagen bjöd upp till dans, där båda lagen visade att de ville vinna. Både Gislaved klacken med många tillresta föräldrar från sina tre lag som var med i Göteborg och Svedala klacken som bestod mest av avbytarna i laget hördes så där gott i hela hallen med bara härliga positivt pushande för sitt lag.

Nu ska jag vara ärlig och berätta att jag inte kommer ihåg så mycket av tredjesetet just nu, mer än det var en kamp, med glädje och tårar, och att vi drog det längsta strået, mycket vild vild glädje när vi vann sista bollen, tror att det var mer en eller två som fick glädjetårar i ögna i laget när de hoppade runt i ringen, och vi var i final!!! Skriver det en gång till, VI VAR I FINAL!!! Så HÄRLIGT! Setet slutade med 15-11 och vilken match vi gör! Stolt över dessa tjejer som kan härja ett bra tag till i denna åldersklass! Bästa spelare i Svedala blev Louise Olsson om jag minns rätt..

Video från de två sista bollarna i Semifinalen

Final mot ett nytt Gislaved lag, Gislaved Röd, kan man göra det en gång så kan man i alla fall försöka göra det en gång till.. Men Gislaved Röd var bättre än oss, de pressade oss med sin serve och kom oftare på anfall än vi, att vi även började bli trötta både fysiskt och mental och misstagen avlöste varandra i visa rotationer gjorde det inte lättare, förlust med 2-0 (25-18, 25-14) och det är bara ta av sig hatten för Gislaved Röd som var det bästa lagen vi hade mött i helgen och värdiga vinnare.

Utgången hade kanske varit jämnare om vi hade spelat mer inför Göteborgresan, men som lag som har gjort 20träningar ihop så är detta ett jättestort steg att ens få spela om medaljerna och så står vi där med fintfint silver!

Personligen trodde jag inte på medalj när vi åkte upp, men att vi har det i oss visste jag, men att tiden inte skulle räcka.. och ibland är det skönt att ha fel! Jättebra jobbat Olga, Michelle, Julia, Louise, Emma, Vilma, Maya, Sofia, Lisa och Ida! Och tack för att ni sliter för att bli bättre i min favorit sport! Även tack till dig Annelie för allt runt omkring, vilken härlig resa vi har startat!

U17 Göteborg
Svedala Volley U17 i Göteborg

Resan innehöll även kvarglömd plånbok, pastakokning i rummen, brandlarm så brandkåren fick komma, middags och frukost buffér i världsklass, ismaskiner, sköna sängar, födelsegrisfirande, en och annan snygging fanns väl även i hallen och mycket annat men det får vi berätta om en annan gång.

Foto av Ralf O och Lennie S

Video av Lennie S

U17 ÖSM 2015 2
Inför öppningen av SM i Göteborg
U17 ÖSM 2015 3
Lagkapten Olga nr2 höll vår skylt i inmarschen
U17 ÖSM 2015 4
Första samlingen utanför hallen
U17 ÖSM 2015 6
Match mot Sollentuna
U17 ÖSM 2015 8
Timeout
U17 ÖSM 2015 10
Bästa spelare i Svedala mot Sollentuna, Sofia B, med den obligatoriska mössan som vi hade i laget.
U17 ÖSM 2015 9
Inför Veddige matchen
U17 ÖSM 2015 11
Serve mot Veddige
U17 ÖSM 2015 12
Block mot Veddige, med ett litet hål 😉
U17 ÖSM 2015 13
Anfall mot Veddige
U17 ÖSM 2015 14
Bästa spelare i Svedala mot Veddige, Olga T
U17 ÖSM 2015 15
Samling efter matchen mot Veddige