Svedala – RIG Falköping

I söndags var det dags för den sista matchen i grundserien, det var även den avgörande matchen om Svedalas elitlag skulle slippa kvalet och därmed få spela slutspel. Motståndet var RIG Falköping som representeras av Sveriges volleybollgymnasium, i tabellen ligger de för tillfället under strecket och 2 poäng under Svedala. Svedala hade i dagens match lite överläge då man endast behövde vinna två set för att hålla sig kvar i elitserien.

Matchen inleddes med att Svedala höll tillbaka och lät RIG ta över kommandot. Efter första time-out kom dock vändningen och nervositeten började släppa. Svedala kunde med hjälp av bra servtryck av Karolina Karlsson och fina spikes av bland annat Solva Dimon och Elin Pettersson vinna första set med 25-19.

I det andra set var det ett ”svängigt” spel och Svedala släppte RIG in i matchen. RIG ledde i stort set hela set två men efter några bra block och servar var Svedala återigen ikapp. Dock lyckades de inte vinna set två utan istället vann RIG med 25-20.

När Svedala gick ut på plan i tredje set såg man att laget hade fått tillbaks kämparglöden. Svedala ledde i de båda tekniska timeout, det var i detta set som våra centrar Sara Hansson och Lisa Perssons blockspel började. Dessutom fick RIG svårigheter i servmottagningen då Svedala hade ett starkt servtryck. Set tre gick till Svedala med klara 25-15. Detta betydde att Svedala var vidare i slutspel och därmed slipper kvala.

Nu ville man bara spela om äran och man såg att även RIG ville åtminstonde ta hem segern. Setet började med ett svagt Svedala som gjorde en del ”onödiga” misstag vilket resulterade i att RIG tog ledningen med 8-1. Efter en bra ”taktisk” teknisk timeout gick Svedala in på planen och började kämpa om varenda poäng. Detta gjorde att hemmalaget var ikapp det gästande. Det blev en riktigt rysare på slutet av setet och man visste inte vem som skulle ta hem det. Gästande laget RIG vann dock de avgörande bollarna och vann med 28-26 och var därmed med i spelet igen.

Det var återigen dags för en femsetare, under den gångna säsongen har Svedala spelat hela 5 femsetare men aldrig vunnit en. Detta gjorde naurligtvis att Svedala kände sig ”taggade” att äntligen knipa det avgörande setet och därmed matchen. Svedala hade en komfortabel ledning med 8-4 innan man bytte sida, man kom även upp till 13-9 innan det började ”strula” till sig ordentligt i en rotation. Svedala hamande i backläge och var inte alls lika offensivt som man hade visat tidigare under matchen. Istället blev det en hel del misstag och detta gjorde att RIG var ikapp och ställningen var nu 14-14. Svedala ville dock inte ge upp och kunde till slut vinna med 18-16 efter några riktigt långa bolldueller.

Dagens match kan beskrivas som en riktig svängig match, men laget visade att man hade glöden att vinna. Bästa spelare gick välförtjänt till Sara Hansson som skrapade ihop hela 19 poäng.

Svedala hamnade på en 8:de plats och kommer att spela mot Engelholm i slutspel. Dessutom vann Lisa Persson blockligan, Karolina Karlsson kom tvåa i servligan och Elin Pettersson tog en 8:de plats i poängligan.

Nästa hemmamatch är onsdag den 18/3 klockan 19.00 då är ni alla välkomna!

Skrivet av Isabelle Blanc